Lördagsmiddag
I lördags var mamma, pappa, moster Kerstin och Paul och då bjöds det på lite godsaker...tänkte jag skulle lägga ut dom här på bloggen!
Förrätt
Italiensk salladsblandning
Skivor av brieost
Hallon
Hallonbalsamico eller mangobalsamico
Gör såhär:
Skölj salladen och lägg på det fat du ska använda.
Skär skivor av brieosten och lägg ovanpå salladen.
Strö över hallonen på brieosten och stänk balsamicon över brieosten.
Servera gärna tillsammans med ett glas mousserande vin!
Chili con carne
1 kg högrev eller fransyska
150 g bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 msk finhackad jalapeno eller habanero
2-3 msk chipotle paste
3-4 msk chilipulver eller chilipeppar
1 nypa kanel
2 tsk spiskummin
2 canegie porter eller guinness
Gör såhär:
Skär köttet i små tärningar, hacka lök och vitlök.
Stek köttet tillsammans med bacon, lök och vitlök.
Tillsätt den finhackade pepparn, tärnade paprikorna och kryddorna.
Häll över ölen och eventuellt vatten så att det täcker köttet.
Nu ska grytan koka på svag värme i minst 6 timmar helst mer.
Grytan ska koka tills köttet har kokat sönder, så att det nästan smular sönder.
Servera tillsammans med ris, hemgjorda tortillas, kidneybönor, rödlök, gräddfil, guacamole och eventuell extra chili.
(När man kör LCHF kan man ju skippa ris och tortillas, men vill man "fuska" så är tortillas nästan ett måste)
Tortillas
5 dl vetemjöl
1,5-2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk smör
2 dl vatten
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
Tillsätt smör och smula sönder smöret tillsammans med mjölblandningen.
Tillsätt lite vatten i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i ca 10 delar och rulla de till bollar.
Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
Baka ut bollarna till runda tortillas.
Grädda i stekpannan tills de fått fin färg på båda sidor.
Scwarzwaldtårta
200 g hasselnötter
3 äggvitor
5 dl grädde
ekologiskt vaniljpulver
Garnering
100 g choklad
Gör såhär:
Rosta hasselnötterna i 150 grader i ca 10 minuter.
Skala hasselnötterna genom att lägga dem i en handduk och gnugga nötterna mot varandra.
Hacka hasselnötterna fint, antingen med kniv eller i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ihop med hasselnötterna.
Rita ut 3 eller 4 rundlar på bakplåtspapper i tallriksstorlek.
Bred ut nötblandningen och grädda i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter.
Tag bort bakplåtspappret omgående men låt bottnarna svalna på plåten.
Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret.
Bred ut på bottnarna och runtom.
Smält chokladen över vattenbad.
Häll ut chokladen på bakplåtspapper och låt stelna.
Innan chokladen har stelnat helt skär i kvadrater.
Dekorera med chokladkvadraterna på kanterna och ovanpå tårtorna.
Avsluta med att pudra över kakao över tårtan.
Smaklig måltid!!!
Förrätt
Italiensk salladsblandning
Skivor av brieost
Hallon
Hallonbalsamico eller mangobalsamico
Gör såhär:
Skölj salladen och lägg på det fat du ska använda.
Skär skivor av brieosten och lägg ovanpå salladen.
Strö över hallonen på brieosten och stänk balsamicon över brieosten.
Servera gärna tillsammans med ett glas mousserande vin!
Chili con carne
1 kg högrev eller fransyska
150 g bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 msk finhackad jalapeno eller habanero
2-3 msk chipotle paste
3-4 msk chilipulver eller chilipeppar
1 nypa kanel
2 tsk spiskummin
2 canegie porter eller guinness
Gör såhär:
Skär köttet i små tärningar, hacka lök och vitlök.
Stek köttet tillsammans med bacon, lök och vitlök.
Tillsätt den finhackade pepparn, tärnade paprikorna och kryddorna.
Häll över ölen och eventuellt vatten så att det täcker köttet.
Nu ska grytan koka på svag värme i minst 6 timmar helst mer.
Grytan ska koka tills köttet har kokat sönder, så att det nästan smular sönder.
Servera tillsammans med ris, hemgjorda tortillas, kidneybönor, rödlök, gräddfil, guacamole och eventuell extra chili.
(När man kör LCHF kan man ju skippa ris och tortillas, men vill man "fuska" så är tortillas nästan ett måste)
Tortillas
5 dl vetemjöl
1,5-2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk smör
2 dl vatten
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
Tillsätt smör och smula sönder smöret tillsammans med mjölblandningen.
Tillsätt lite vatten i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i ca 10 delar och rulla de till bollar.
Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
Baka ut bollarna till runda tortillas.
Grädda i stekpannan tills de fått fin färg på båda sidor.
Scwarzwaldtårta
200 g hasselnötter
3 äggvitor
5 dl grädde
ekologiskt vaniljpulver
Garnering
100 g choklad
Gör såhär:
Rosta hasselnötterna i 150 grader i ca 10 minuter.
Skala hasselnötterna genom att lägga dem i en handduk och gnugga nötterna mot varandra.
Hacka hasselnötterna fint, antingen med kniv eller i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ihop med hasselnötterna.
Rita ut 3 eller 4 rundlar på bakplåtspapper i tallriksstorlek.
Bred ut nötblandningen och grädda i ugnen i 150 grader i ca 15 minuter.
Tag bort bakplåtspappret omgående men låt bottnarna svalna på plåten.
Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret.
Bred ut på bottnarna och runtom.
Smält chokladen över vattenbad.
Häll ut chokladen på bakplåtspapper och låt stelna.
Innan chokladen har stelnat helt skär i kvadrater.
Dekorera med chokladkvadraterna på kanterna och ovanpå tårtorna.
Avsluta med att pudra över kakao över tårtan.
Smaklig måltid!!!
Kommentarer
Postat av: anna stina holmlund
Mmmmmm! Låter supersmaskigt alltihop.
Hoppas ni hade lika trevlig samvaro!
Hälsningar från ett Ludvika där snön visat sig idag.... =) / =( beroende på hur man ser på saken.
Stina
Postat av: Carolin
ja de va jättegott (om man gillar stark mat)
Postat av: Anna
Hej..
Det lät ju smaskens er chili con carne...vilket långkok!!
Låter som festmat..o egna tortillas e bara bäst
/Anna
Trackback