Vägning vecka 8

Denna vecka har varit lite tuff för oss båda, vi har båda vart förkylda i 1½ vecka och vi har vart så sugna på godis, men när man har börjat kämpa så vill man verkligen inte ge efter för frestelsen vilket vi inte gjorde för den delen heller!

Mattias
+0,6 kg
- 0 cm i midjan

Carolin
-0,2 kg
- 0 cm i midjan




//Carolin

Chilligryta och God Efterrätt

Idag njöt vi av en underbar stark gryta, en äkta chiligryta!
Och vi bestämde oss för att avnjuta var sin vete-tortilla till.
Grytan kokas i över 8 timmar och är verkligen precis så god som man kan tänka sig

Receptet kommer inom kort...

till det åt vi efterrätt: Nötkaka med choklad på med hallon och vaniljgrädde till.

choklad kaka med hallon och grädde

//Mattias

Riktigt bröd med lågt kolhydratinnehåll

Nötbrödet som vi har bakat i flera omgångar i några veckor är gott men samtidigt saknar du det riktiga brödet!
Jag har sett andra som kör LCHF och på flera bloggar att det ska finnas ett riktigt bröd med lågt kolhydratinnehåll.
När vi var och handlade på IcaMaxi i Södertälje kollade jag och hittade det mörka brödet, det finns nämligen en ljus variant på det också!
Och jag kan knappt med ord beskriva hur gott det var med riktigt bröd, som dessutom innehåller endast 2,7 gram kolhydrater per skiva! Så detta bröd kommer vi garanterat fortsätta med och variera mellan det ljusa och det mörka brödet. Samtidigt som vi givetvis kommer att baka nötbrödet för det är ju så gott!

www.carbzone.se/low_carb_brod.html


//Carolin

Vägning vecka 7

Måndag betyder vägning och det var precis vad vi gjorde imorse!

Mattias
-3 kg
-1 cm i midjan
Carolin
- 1,5 kg
-2 cm i midjan


Detta verkar fungera, vilket jag framförallt trodde var omöjligt i början! Men man kan ju inte veta förän man prövat något!
Nu kör vi på så att vi kan nå vårt mål till nästa sommar!!!



//Carolin

Vägning vecka 6

Denna vecka har det inte hänt så mycket när det gäller viktfronten! Både jag och Mattias har stått still på samma vikt som förra veckan, det som dock har hänt är att vi båda har tappat några centimeter runt magen och det är ju alltid positivt!

Mattias + - 0
Mattias -2 cm runt magen
Carolin + - 0
Carolin -4 cm runt magen


Så nu är det bara att fortsätta i samma anda den här veckan!


//Carolin

En äkta LCHF-latte

Min svaghet är en god latte...men eftersom mjölken innehåller ganska många kolhydrater per 100 gram så har jag funderat på hur jag ska lösa detta.
Jag har provat och blanda ut grädde med vatten och skumma det, men det vart inte lika gott som en riktig latte.

Jag såg nu ett recept på äggmjölk och vart lite skeptisk från början...men pröva kan man ju alltid göra!

Ingredienser:
2 ägg
50 gram smör
3 dl vatten

Gör såhär:
Koka upp vatten i en kastrull.
Lägg under tiden smöret i en blender och häll över äggen.
Häll på det kokande vattnet lite eftersom du mixar "mjölken".

Denna håller sig ett par dagar i kylen, men tänk på att blanda den ordentligt, annars blir det klumpar i "mjölken"!
Använd den till the och kaffe, eller varför inte dricka som ett mellanmål.
Du kan alltid smaksätta det med vaniljpulver, kakao eller liknande!

Kyckling på menyn

Kyckling var på menyn till middag idag...men som alltid vill man pröva något nytt så man inte hamnar i samma gamla spår, som jag lätt gör när det gäller matlagning!
Vad har man google-funktionen till om inte att söka recept!
Hittade detta recept vilket vi prövade och det var starkt (vilket vi gillar) och riktigt smaskigt!!!


Ingredienser
2 frysta kycklingfiléer
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
2 msk sambal oelek
1 tsk soja
Nymalen svartpeppar

Gör såhär:

Lägg de frysta kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda grädde, creme fraiche, sambal och soja.
Smaka av med peppar.
Häll såsen över kycklingen och gratinera i 175 grader i ca 1 timme (beroende på kycklingfiléernas storlek).
Servera med en god grönsallad.

Smaklig måltid!



Inspiration: www.recepten.se/recept/kyckling_ugn_sambal_oelek.html

LUNCH, Räkor med hemgjord Aioli

Idag var jag sugen på räkor, så då plockade jag fram det ur frysen och åt det tillsammans med hemmagjord aioli.

Aioli
2 äggulor
2-3 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad rapsolja
citronsaft
salt
peppar
cayennepeppar

Blanda äggulor och vitlök.
Droppa i oljan under kraftig vispning med elvisp eller dylikt tills aiolin har fått en tjock konsitens.
Smaksätt med pressad citron, salt, peppar och cayennepeppar.
Servera med de skalade räkorna!

Hallonsmoothie från LCHF-kokboken

Ingredienser
½ dl hallon
½ dl grädde
½ dl grekisk yoghurt
½ dl bubbelvatten
(limesaft)

Gör såhär:
Häll i ingredienserna i blendern/mixern och blanda ihop allt tills iskuberna har mixats sönder.
Häll upp i glas och dekorera gärna med färska bär och en klick grädde så blir det lite festligare!

Passar utmärkt till frukost eller som mellanmål!

Tack Airam för inspiration och recept!

Chokladbiskvier

Hittade ett intressant recept - jag har gjort några små ändringar i orginalreceptet - som jag bestämde mig för att pröva!




Ingredienser
100 g sötmandel
3 äggvitor

250 g smör
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 kapsyl flytande sötningsmedel
½ dl kakao

75 g mörk choklad (70%)

Gör såhär
Vispa äggvitorna till hårt skum och finhacka mandeln.
Vänd ner mandeln i äggvitorna och klicka ut 10-12 cirklar på plåten.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. De ska bli ganska torra.

Rör rumstempererat smör, vaniljpulver, sötningsmedel och kakao till en jämn smet.
Bred smeten på på nötbottnarna så att de får en toppig form.
Låt stå i kylen minst en timme.

Smält chokladen och doppa biskvierna i chokladen.
Låt stå i kylen tills de stelnat.

Inspiration: veglchf.wordpress.com

Frukost

Det som mättar och håller flera timmar är nog bacon och ägg, även fast man kan tröttna på det ibland...men då gäller det att kunna fixa ihop något annat!
Idag blev det iaf ägg och bacon...

Äggröra med bacon

3 ägg
½ dl grädde
salt
peppar
smör till stekning
½ paket bacon

Blanda försiktigt ihop ägg och grädde.
Låt smöret smälta i stekpannan och sänk värmen innan du lägger i äggblandningen.
Rör försiktigt i blandningen tills det har blivit en krämig röra!
Smaka av med salt och peppar.

Servera med stekt bacon till!

Vägning vecka 5

Måndag betyder vägning förr mig och Mattias!

Mattias -1 kg

Carolin -1 kg

Nu är det bara att fortsätta i samma anda!!! För neråt ska vi!!!

Kladdkaka

Kladdkaka är något vi saknar...och nu har jag hittat ett recept - http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=f4fbdfe4-ba40-445e-b7be-c9b909ab295f&GroupId=949904a0-c8cf-472c-a2dc-04824102fdf3&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup - som prövas febrilt för tillfället!

Ingredienser
120 gr smör
2 ägg
3 msk kakao
2 msk grädde ( i receptet stod vatten, men jag tog grädde)
75 gr mörk choklad
2 msk nötmjöl (sojamjöl)
sötningsmedel efter behag
ekologiskt vaniljpulver

Gör såhär:
Smält smöret och låt svalna, under tiden kan du smälta chokladen antingen i micron eller i vattenbad.
Blanda i kakao, grädde och nötmjöl i smöret.
Tillsätt därefter den smälta chokladen och äggen under vispning.
Smaka tillsist av med sötningsmedel och ekologiskt vaniljpulver efter behag.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter och låt svalna några minuter innan servering.

Servera gärna med grädde och hallon!

Oopsies

Mattias var sugen på bröd till frukost och nötbrödet var slut och det tar lite längre tid och baka.
Så jag bestämde mig för att pröva något nytt, nämligen oopsies.

Ingredienser
2 äggulor
äggvita från 2 ägg
en nypa salt
1 dl färskost (skulle egentligen vara philadelphiaost, men jag tog ricotta)

Gör såhär:
Vispa äggvitor och salt till hårt skum.
Vispa ihop äggulor och färskost till en fluffig konsistens.
Vänd försiktigt ner äggulor i äggvitan och vänd ihop.
Klicka ut smeten till sex, små runda plättar till en lagom storlek, ungefär 10 cm i diameter.
Grädda i 150 grader i ca 30 minuter och låt svalna på galler.
Servera med valfritt pålägg eller som jag gjorde - en räkröra!

Man kan även använda denna smet till att göra bottnar i smörgåstårta, då får man göra en avlång rektangelformad form på de istället!

LCHF-glass

Har provat och göra glass efter LCHF och det blir riktigt gott!
Den får gärna stå lite i frysen för att frysa till lite granna!




Hallonglass
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 äggulor
300 gr frysta hallon

Gör såhär:
Vispa grädden ganska hårt
Vispa i en annan skål upp creme fraichen så att den blir lite fluffig.
Tillsätt äggulorna i creme fraiche och vispa ytterligare någon minut.
Tillsätt cremefraiche-röran i grädden och vispa till en fluffig konstistens.
Tillsätt de frysta hallonen och vispa så att hallonen mosas och glassen får en härligt rosa konsistens.

Ställ in i frysen några minuter så att det stelnar till lite och servera med en bit 70% choklad på toppen!

Ostkrustader med champinjonstuvning

Var sugen på något nytt till lunch, då hitta jag det här i Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok!




Ostkrustad med gräddstuvad svamp
½ cm skiva gräddost per person
150-200 gram svamp
1 msk finhackad gul lök
smör till stekning
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
salt & peppar
saft av citron

Gör såhär
Lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt smälta i ugnen tills de fått fin färg, ungefär gyllenbruna.
När de har blivit så pass svala att du kan ta i dem, forma dom över ett glas till den formen du vill ha.

Bryn svamp och lök med smör tills vätskan kokat in. Tillsätt grädden och stormkoka tills grädden nästan kokat in.
Tillsätt därefter creme fraiche och låt koka ihop tills det blir krämigt och till en stuvnings konsistens. Krydda med salt, peppar och citron.
Klicka i stuvningen i ostkrustaderna när de är torra och stela, garnera gärna med persilja!

Smaklig måltid!

LCHF-plättar

Bröllopsdagsmorgonen ville vi ha lite annorlunda frukost...lite rosa bubbel vart det förstås, men även dessa muffins som vi plockat från Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok.





Plättar med hallon och vaniljyohurt
4 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk smält smör
1 krm salt
1 tsk socker (vi lade i lite socker)

2 dl yoghurt
1-2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör såhär:
Vispa ägg, vispgrädde, smält smör, salt och socker (om du har i det) ordentligt.
Hetta upp en plättlagg. Smöra laggen en aning och stek plättar hastigt på båda sidor.

Blanda yoghurt och vaniljpulvret.

Servera plättarna med vaniljyoghurt och varma hallon!

Muffins á la LCHF

Jag har läst på diverse bloggar och hört att muffins är bra mellanmål eller varför inte till frukost...Man måste ju faktiskt variera sin kost lite!
Sagt och gjort!

Muffins á la LCHF:
10 ägg
1 dl grädde
2 dl riven ost (minst 30%)

Smaksättning:
1 pkt bacon
100 gr riven fetaost
oregano

Gör såhär:

Blanda ägg, grädde och riven ost.

Stek bacon i stekpanna så knaprigt du föredrar det.

Lägg bacon i muffinsformarna.

Häll över äggstanningen i formarna.

Lägg sedan på riven fetaost.

Grädda i ca 200 grader i 20-30 minuter.


Vecka 4

Nu är vi inne på 4:e fjärden med LCHF-kost!
Måndag betyder vägning för Carolin och Mattias...Denna måndag var inte så rolig som förra veckan, men man får väl glädja sig åt måttbandet den här veckan!
Ska man skylla på något så är det väl alla godsaker man stoppade i sig när vi hade 1-årig bröllopsdag!

Carolin
+0,8 kg
-2 cm mage, byst och midja
-3 cm rumpa

Mattias
-1 kg
-6 cm mage

Bröllopsdag

Idag har vi vår 1-åriga bröllopsdag vilket vi firade igår! Allt var en hemlighet ända tills vi kom till platsen igår!

Vad var då själva överraskningen?
Jo, Mattias hade dragit ihop en liten släktmiddag hemma hos sina föräldrar med grillning och lite sånt! Så igår vart det till att synda lite när det gäller kolhydrater, men vad gör man inte när det är ens bröllopsdag en gång om året?


Först vart det en bägare med glass på stan...tro mig det var inte lika gott som det har varit tidigare med glass, sött och sliskigt!

Väl hemma hos Mattias föräldrar vart det lite bubbel, sedan lite grillat kött med diverse sallader, såser - bland annat en sallad med skivor av brieost, hallon balsamico och hallon. Dessutom fanns det lite goda ostar och kex.
Till efterrätt vart det basilikamarinerade jordgubbar med kesella vanilj och yoghurt.

Därefter var det dags för att öppna presenterna!
Från Mattias fick jag (vi) en stor turkos kudde, två turkosa underlägg och en turkos vas vilket passar perfekt till vardagsrummet.
Från mamma och pappa fick vi en jättefin lilarosa orkidée.
Från Mattias föräldrar fick vi smaksatta balsamico och smaksatta olivoljor.
Från Andreas, Sofie, Noah och Ester fick en LCHF-kokbok.
Från Anna och Miahi fick vi en flaska bubbel.

Därefter var det tydligen fikadags igen...
Kaffe med mandeltårta, Whiskey eller jordgubbslikör till de som ville ha.


Så efter allt detta är vi glada om vi bara har kunnat hålla vikten!

//Carolin

RSS 2.0