Middag - Moussaka

Igår ville jag pröva något nytt, så jag hittade ett recept på http://airamsmat.webblogg.se/2008/march/fantastisk-moussaka-med-tuggmotstand.html.





Ingredienser:
400 gr köttfärs
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar
cayennepeppar
oregano
2 msk tomatpuré
smör att steka i

1 aubergine
smör att steka i

bechamel:
2 ägg
2-3 dl riven ost
1 dl grädde
4 msk majonnäs
salt
peppar

Gör såhär:

Bryn köttfärsen tillsammans med lök och vitlök. Krydda efter smak och tillsätt tomatpuré.

Blanda ägg, majonnäs, grädde och den rivna osten tillsammns med salt och peppar.

Tvätta auberginen och skär den i centimetertjocka skivor, stek dem därefter med smör i stekpannan.
Lägg skivorna i en ugnsform, lägg över köttfärsen och till sist bechamelsåsen.

Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter - eller tills den fått fin gyllenbrun färg.

Serveras till fördel med en god tzatziki eller lite keso.

Smaklig måltid!

Middag - Kycklinggratäng

Ikväll stod det kyckling på menyn, då hittade jag det här receptet på kycklinggratäng på www.lchfrecept.com


Ingredienser:
2 stora kycklingfiléer
½ purjolök av normalstorlek i strimlor
½-1 paket bacon i småbitar
150 g skivade champinjoner
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Parmesan och riven ost (minst 30 %) efter behag.

Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn den i lite smör i en stekpanna. Lägg i purjolök, bacon och svampen och låt det fräsa med en stund.

Lägg i creme fraichen och grädden. Krydda med peppar men var försiktig med saltet eftersom baconet är salt och osten också är salt. Låt såsen koka ihop på hög värme så den blir krämig.

Häll såsen i en ungsfast form och strö över parmesan och riven ost. Gratinera i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min tills osten smält och gratängen fått en fin färg.

Vitlöksstekta räkor med Vitlökssås och Halloumi

Ibland kan det vara svårt att komma på vad man ska äta...man är ju sugen på så mycket olika saker, sen är det lätt hänt att det blir samma mat varje dag och det kan bli tjatigt i längden.
Men idag vart det något nytt!

Vitlöksstekta räkor och champinjoner serverat med en vitlökssås och stekt halloumi.
...



10-12 st räkor
1 champinjon
2 pressade vitlöksklyftor
smör till stekning
salt, peppar, cayennepeppar

½ halloumiost

½-1 dl creme fraiche 34%
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar

Bryn vitlöken i smöret, tillsätt champinjonerna och till sist räkorna. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar.

Skiva halloumin i lagom skivor och stek i stekpanna.

Blanda creme fraich, majonnäs, vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt såsen stå till sig en stund i kylen (den blir godare då).

Smaklig måltid!

Carolins frukost

Min standardfrukost brukar bli en hallonsmoothie....så även denna morgon!

Hallonsmoothie

några hallon
½ dl vispgrädde
2-3 msk ricotta
2-3 msk grekisk yoghurt


Frukost

Gick upp i ottan och fixade frukost till Mattias och den bestod av:
  • Hallonsmoothie
  • Hemmagjord latte
  • 3 skivor LCHF-bröd med smör och ost






Dags för vägning!!!

Då var det måndag igen och det betyder vägning.

Sagt och gjort...

Vad blev då resultatet???

Mattias -4 kg

Carolin -2 kg

Frukost - Hallonsmoothie

Är inte så mycket för ägg och bacon varje dag, så jag tog och gjorde en smoothie bestående av:
  • Några hallon
  • 3 jordgubbar
  • Lite vispad grädder från igår
  • 2 msk vanlig grädde
  • 2 msk grekisk yoghurt

frukost








SÖNDAGSMIDDAG! Kycklingfilé med kantareller och Bea

Till middag serverades det helstekt kycklingfilé, stekta kantareller (som mamma o pappa plockat), bearnaisesås, mozzarella och sockerärtor!



söndagsmiddag

Gårdagens lunch

Det vart över tacos från i fredags...så det vart en tacotallrik till lunch





Vad är LCHF-kost och varför är den bra?

Många undrar och även jag undrar ibland vad LCHF är för något!!!!

Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat, vilket betyder att man ska minska på kolhydraterna och öka protein- och fetthalten i maten man stoppar i sig. Detta gör man för att uppnå bättre hälsa & behandla övervikt eller diabetes typ 2.

Därför har jag bett min man att förklara lite varför LCHF är så bra:

Orsakerna till att LCHF fungerar så bra är många, Den grundläggande tanken är att helt undvika allt insulinpåslag i kroppen (även kallat GI-noll). Insulin skjuts ut i blodet när man har ätit socker eller andra snabba kolhydrater, även vissa andra saker kan ge insulinpåslag, men i första hand är det socker, vetemjöl, potatis m.m. som gör detta. Insulin är till för att förhindra att det är för hög halt av blodsocker, vilket inte är bra för oss. Insulin lagrar de kolhydradet (eller sockret i blodet) som kroppsfett, där därför man inte gå upp i vikt av fett utan ett överskott av kolhydrater, tvärt emot vad de flesta dietister vill få oss att tro. De flesta "light-" och lättprodukter som säljs är fettreducerade och har istället socker som smakförstärkare. Därför undviker vi dem helt.

En annan orsak till att LCHF kost är bra är att kroppen lär sig att använda fett som drivmedel istället för kolhydrater. Det är nämligen så att det är lite svårare för kroppen att använda fett istället för kolhydrater, den måste nämligen använda litet av kroppsfettet för att kunna bryta ner fettet i maten till användbara ketoner (fett omvandlat till kolhydrater i kroppen) detta kallas för ketos, och kroppen, och speciellt hjärnan mår mycket bättre av att få ketoner som drivmedel istället för snabba kolhydrater. Man blir piggare och mer alert på ketoner än kolhydrater.

En tredje orsak till att vi mår bra av denna kost är all industriprocessad mat vi tidigare åt.
Det är få saker som naturligt har snabba kolhydrater, socker, och dessa brukar äter vi inte så ofta, t.ex vindruvor och andra frukter. Men pågrund av den sockerhysteri som råder i industrin idag så används socker i otroligt många livsmedel, speciellt halv-och helfabrikat. den typen av livsmedel bör man helt undvika. Ät riktig mat, laga den själv av råvaror, det tar lite mer tid men blir så mycket godare och så mycket fräshare dessutom mår man så mycket bättre av maten.

så för att summera
LCHF-kost minimerar insulinpåslaget = ingen fettlagring
LCHF-kost sätter kroppen i ketos, förbränner ev kroppsfett och du mår bättre och är piggare
LCHF-kost är inte industriprocessad, du slipper E-tillsatser och mår bättre

Det finns många olika andra för delar med, som att maten är godare och att man äter mindre mat eftersom fett och protein mättar på kanske mindre än halva volymen mat vilket gör att du inte äter lika många kalorier per dag.

så vänner, kasta ut allt socker och vetemjöl, tillsatser och slask, ät gott och må BRA!

Jag skall längre fram berätta mer om exakt vad kosten innebär och vad man skall undvika.

Mvh M & C

Andra veckan

Andra veckan med LCHF-metoden är i full gång och nu börjar det kännas som att man har kommit in i det.
Det som är konstigt är när man går och handlar och tittar på innehållsförteckningen på varorna...vad tittar man efter, jo det är ju inte fett som man är van att titta på, nä nu ska man titta efter kolhydrater.

Men överlag går det bra för oss båda, bara att köra vidare och hoppas på bra resultat!!!!


Bröd

Ikväll blir det till att testa ett bröd som man kan äta när man kör LCHF...

Mumsigt LCHF bröd


Ingredienser:
200 g linfrö
50 g sesamfrö
50 g hasselnötter
50 g mandel
50 g kruska kli - Jag tog 50 g fiberex istället.
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor

Mixa allt till "mjöl"

Blanda sedan ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg

Gör så här
Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet). Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna. Skär i tunna skivor.
1 skiva = ca 1,1g kolhydrat


www.lchfrecept.com

Första veckan med LCHF...

Första veckan har snart gått och det har gått överlag bra med den nya kosten, det konstiga är dock att jag får diverse sötsug medan min man inte lider utav detta...men det är väl bara att härda ut och försöka vänja kroppen.
Inte trodde man att man skulle vara så sockerberoende som man verkligen verkar vara!

På måndag får vi se resultatet om vi har lyckats gå ner i vikt eller om vi inte har gjort det!


300kg?

Varför 300kg? jo vi är ett gift par och vår ambition är att gå ner i vikt tillsammans, från drygt 300kg till 200kg.
Vi heter M & C.
M är man och är 203cm lång, väger 190kg (BMI 46,1) . Målvikt: 120kg (BMI 29,1)
C är kvinna och är 175cm lång och väger 120kg (BMI 39,2). Målvikt 80kg (BMI 26,1)

Orsaken att vi väljer att lägga upp denna blogg är att få inspiration och kanske även inspirera.
Ju fler som vet att man jobbar på vikten, dessto större orsak att jobba hårdare och inte fuska.

Så vi säger lycka till till varann och hoppas att det går enligt vår ambition

/// M & C

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0