Kyckling med fetaost, citron och färska örter!
Ingredienser
1 hel kyckling
½ kruka fäsk timjan
½ kruka färsk persilja (egentligen bladpersilja, men jag tog vanlig persilja)
2 msk olivolja
1 dl vatten
100 gr fetaost
2-4 skivor parmaskinka eller liknande
1 hel vitlök
salt
peppar
bomullsgarn
1 hel kyckling
½ kruka fäsk timjan
½ kruka färsk persilja (egentligen bladpersilja, men jag tog vanlig persilja)
2 msk olivolja
1 dl vatten
100 gr fetaost
2-4 skivor parmaskinka eller liknande
1 hel vitlök
salt
peppar
bomullsgarn
Gör såhär:
Skär bort det synliga fettet under bröstskinnet på kycklingen.
Skölj och torka av kyckling, salt och peppra inuti och ovanpå.
Tvätta citronen och dela i åtta klyftor. Fyll kycklingen med 2 klyftor, citron, hälften av timjan och persilja.
Skiva fetaosten i stavar och stoppa innanför skinnet på bröstet av kycklingen, lägg över skinnet och lägg skivor av parmaskinka ovanpå.
Bind samman benen med bomullsgarn, dra snöret diagonalt över bröstet och fäst runt vingen, fortsätt över till andra vingen och därefter snett över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form något större än kycklingen.
Pressa resten av klyftorna över kycklingen och lägg de i formen. Lägg resterande av timjan och persilja runt kycklingen. Placera de resterade vitlöksklyftorna runt kycklingen med skal på.
Avsluta med att ringla över olivolja och vatten.
Låt kycklingen stekas i ugnen i ca 60-70 minuter i 200 grader.
Ta ut kycklingen och lägg den på en skärbräda. Plocka ur citronklyftorna och kryddorna.
Mixa de mosade vitlöksklyftorna tillsammans med skyn, tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp.
Serveras med fördel med en god sallad!
Inspiration:
www.alltommat.se/recept/citrusdoftande-kyckling-med-fetaost-och-parmaskinka-5707/
Skölj och torka av kyckling, salt och peppra inuti och ovanpå.
Tvätta citronen och dela i åtta klyftor. Fyll kycklingen med 2 klyftor, citron, hälften av timjan och persilja.
Skiva fetaosten i stavar och stoppa innanför skinnet på bröstet av kycklingen, lägg över skinnet och lägg skivor av parmaskinka ovanpå.
Bind samman benen med bomullsgarn, dra snöret diagonalt över bröstet och fäst runt vingen, fortsätt över till andra vingen och därefter snett över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form något större än kycklingen.
Pressa resten av klyftorna över kycklingen och lägg de i formen. Lägg resterande av timjan och persilja runt kycklingen. Placera de resterade vitlöksklyftorna runt kycklingen med skal på.
Avsluta med att ringla över olivolja och vatten.
Låt kycklingen stekas i ugnen i ca 60-70 minuter i 200 grader.
Ta ut kycklingen och lägg den på en skärbräda. Plocka ur citronklyftorna och kryddorna.
Mixa de mosade vitlöksklyftorna tillsammans med skyn, tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp.
Serveras med fördel med en god sallad!
Inspiration:
www.alltommat.se/recept/citrusdoftande-kyckling-med-fetaost-och-parmaskinka-5707/
Kommentarer
Postat av: Maddepaddan
Fy va gott det låter! Måste testas!
Postat av: Carolin
Ja, de va hur gott som helst och inte speciellt svårt! Skönt med mat som klarar sig i ugnen helt själv! Om man inte vill ha det fullt så fett så kan man ju säkert ha något annat i såsen, jag hade ju grädde och creme fraiche...
Trackback